skip to Main Content
Direct aanmelden als vrijwilliger!
volg ons op:                        

Bewustwordingscampagne ‘Bouw geen muur om je heen’ van start

Om aandacht te vragen voor de vaak onzichtbare rol van jonge mantelzorgers is Manteling gestart met de bewustwordingscampagne ‘Bouw geen muur om je heen’. 

Deze campagne ging van start op de Dag van de Mantelzorg (10 november 2018). Een jonge mantelzorger is een kind of jongere t/m 24 jaar die opgroeit met een gezinslid die door een chronische ziekte, een psychische aandoening, beperking of verslaving zorg en aandacht nodig heeft.

Met de campagne wil Manteling mensen bewust maken van de positie van jonge mantelzorgers. Jongeren weten vaak niet goed bij wie ze terecht kunnen met hun verhaal of problemen. Zij maken zich zorgen over een gezinslid, ook als ze op school zijn, sporten of met hun vrienden optrekken. Soms hebben ze meer taken thuis dan leeftijdsgenoten. Jonge mantelzorgers cijferen zich soms weg en durven niet altijd goed hun zorgen te delen met anderen. Zorgen voor een dierbare kan echter wel gevolgen hebben voor de eigen ontwikkeling. Er kunnen bijvoorbeeld stress- of vermoeidheidsklachten ontstaan. Als er binnen én buiten het gezin aandacht en begrip is voor hun zorgsituatie kan dit al veel verschil maken voor de jonge mantelzorger.

Hoe herken je een jonge mantelzorger?
Iedere mantelzorgsituatie is anders. Iedere betrokkene zoekt een eigen manier om hiermee om te gaan. Jonge mantelzorgers zijn pioniers; naast hun identiteit ontwikkelen zij vroegtijdig eigenschappen zoals zorgzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel en een grote mate van zelfstandigheid. Wanneer zij dit niet met anderen kunnen delen of het gevoel hebben er alleen voor te staan, kan dit tot problemen leiden.

De titel ‘Bouw geen muur om je heen’ heeft meerdere betekenissen. Aan jonge mantelzorgers willen we laten weten dat er ondersteuning mogelijk is en dat er meer jongeren zijn die te maken hebben met eenzelfde situatie. Je zorgen delen met anderen en hulp toelaten, kan je helpen je mantelzorgsituatie vol te houden.

Wat kan jij doen?
Het begint met bewustwording; vraag jezelf eens af hoeveel (jonge) mantelzorgers je kent, in jouw privé- of werkomgeving. Vraag dit ook eens aan de mensen met wie jij ’s avond aan tafel zit. Signaleer het en doorbreek de stilte over mantelzorg.
Ken jij (jonge) mantelzorgers die in de knel zitten? Toon dan je betrokkenheid en bied je hulp aan. Maak hulp vragen bespreekbaar. Met een steuntje in de rug en begrip van de omgeving kan een (jonge) mantelzorger beter grip houden op de mantelzorgsituatie.

Vragen & contact
Heb je vragen of wil je meer weten over wat Manteling in jouw situatie kan betekenen? Neem contact met ons op via dit formulier! We helpen je graag.
Ben je of woon je in Middelburg? Bezoek onze opstelling in het stadhuis van door jonge mantelzorgers gemaakte graffiti kunst. Lees ook ons nieuwsbericht over hoe zij deze kunst hebben gemaakt.

Manteling heeft corona protocol

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

2020 een jaar om te vieren, deel 3

In september 2020 bestaat Manteling 25 jaar. Met krantenkoppen, foto’s en anekdotes belichten we de geschiedenis van Manteling aan de hand van de thema’s ‘Ontstaan en opbouw’, ‘Vrijwilligers’, ‘Communicatie’ en ‘Toekomst’.

> Lees meer

Eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ overhandigd

Op 2 juni jl. werd de eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ uitgereikt aan John van der Zwaan (74) uit Middelburg. John doet als mantelzorger samen met zijn vrouw Willie (72), die licht dementerend is, regelmatig boodschappen en wordt dan in winkels staande gehouden omdat samen winkelen in tijden van corona niet is toegestaan.

> Lees meer
Back To Top