Direct aanmelden als vrijwilliger!    volg ons op:                      
Verloop Nieuw
Verloop-nieuw

Groeps activiteiten

Groepsactiviteiten in 2018: Koffietijd en Vriendenkring

Koffietijd
Groepjes hulpvragers konden in 2018 aan de koffietafel aanschuiven bij vrijwilligers Marijke, Lien, Geertje en Mattie. Zij kwamen daar voor een gezellig gesprek, een luisterend oor en betekenisvol contact met andere hulpvragers. Manteling heeft inmiddels vier adressen Koffietijd in Middelburg en Vlissingen. Iedere Koffietijd bijeenkomst wordt bezocht door minimaal 3 deelnemers bij wie sprake is van gevoelens van eenzaamheid. De resultaten van het gezamenlijk drinken van een kopje koffie zijn positief: de deelnemers ontlenen plezier, steun en zelfvertrouwen aan het contact wat hen helpt om nieuwe stappen te nemen in het aangaan van andere contacten en activiteiten.
Het klinkt simpel maar we hebben ondervonden dat het zorgvuldig matchen van zo’n clubje Koffietijd veel tijd en aandacht vraagt. Voor de hulpvragers is het veelal een grote stap om voor de eerste keer deel te nemen aan Koffietijd. Een gesprek met de coördinator over wat Koffietijd inhoudt en een eerste kennismaking met de koffietijd-vrijwilliger bij de hulpvrager thuis is voor velen helpend om het aan te gaan. De ervaringen en reacties van de deelnemers zelf zijn positief. Ook het onderzoek van 4e jaars stagiaire Fenna Kempe (HBO Toegepaste Gerontologie) liet zien dat Koffietijd helpt in het doorbreken van gevoelens van eenzaamheid. Dit zijn goede redenen om deze pilot, die is gestart in 2016, voort te zetten en in de toekomst met meerdere groepjes uit te breiden.

Vriendenkring
In 2018 hebben we geëxperimenteerd met het opzetten van een Vriendenkring door deel te nemen aan de werkgroep ‘Blijf in Balans’, een valpreventie cursus voor mensen van 65 jaar en ouder.  ‘Blijf in Balans’ is ontstaan door een samenwerking van verschillende organisaties met als doel om de valincidenten bij ouderen te verminderen en te voorkomen. De cursus werd gegeven door een bevoegde fysiotherapeut van FysiCo Nadorst. De betrokkenheid van Manteling richtte zich op het sociale aspect: het leggen van verbindingen en het aangaan van contacten om elkaar na de 12 weken durende cursus te blijven ontmoeten in de vorm van een Vriendenkring.
Stagiaire en 4e Jaars student Fenna Kempe heeft voor haar afstudeeronderzoek van de HBO opleiding Toegepaste Gerontologie de deelnemers van de Vriendenkring gevolgd en geïnterviewd.  Aan het begin van de training gaven de deelnemers aan geen behoefte te hebben aan het voortzetten van het contact na de training. Ze kwamen uitsluitend voor een verbetering van de fysieke balans. Aan het eind van de training bleek dat de deelnemers elkaar graag wilden blijven ontmoeten voor een kopje koffie en een praatje. Onder begeleiding van een coördinator van Manteling is deze groep uitgegroeid tot een bescheiden netwerkje dat steun aan elkaar ontleent. De deelnemers delen dat ze mantelzorger zijn van hun partners en behoefte hebben aan contacten om dit vol te kunnen houden. Daarmee is deze Vriendenkring een succesvolle pilot die Manteling samen met FysiCo, Zorgstroom en Welzijn Middelburg in 2019 voortzet.
In 2018 zou ook een training in de wijk Dauwendaele georganiseerd worden maar deze is door gebrek aan aanmeldingen niet doorgegaan. In 2019 staat deze opnieuw op de agenda.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.