skip to Main Content

Groepsactiviteiten

Groepsactiviteiten in 2019: Koffietijd en Vriendenkring

Koffietijd
Koffietijd is een bescheiden groepsgerichte activiteit gericht op het samenbrengen van mensen voor een gezellig gesprek, een luisterend oor en betekenisvol contact met andere hulpvragers. Een clubje Koffietijd bestaat uit maximaal vier personen en wordt zorgvuldig met en aan elkaar gematcht. Ze komen één keer in de twee weken op een vast moment bij elkaar bij een vrijwilliger thuis, in huiselijke sfeer en onder het genot van een kop koffie. In 2019 konden vijf groepjes hulpvragers aanschuiven aan de koffietafel bij vrijwilligers Marijke, Geertje, Mattie, Tiny en Jeannette. In 2019 zijn er twee bijgekomen en is er één gestopt.

De ervaringen en reacties van alle deelnemers aan Koffietijd zijn positief: men ontleent plezier en steun, ervaart verbondenheid en zelfvertrouwen aan het contact wat helpt om nieuwe stappen te nemen in het aangaan van andere contacten en activiteiten. Koffietijd is onderdeel geworden van het sociale netwerk, de hulpvragers voelen zich gehoord en gezien en ervaren dat zij betekenisvol contact hebben met anderen.
Het klinkt zo eenvoudig, het organiseren van een groepje Koffietijd, maar we hebben ondervonden dat het zorgvuldig matchen van een groep veel tijd en aandacht vraagt. Voor de hulpvragers is het veelal een grote stap om voor de eerste keer deel te nemen aan Koffietijd. Contact met de coördinator en een eerste kennismaking met de koffietijd vrijwilliger bij de hulpvrager thuis is voor hen helpend om het aan te gaan.

Vriendenkring
In 2019 zijn we doorgegaan met het samenwerkingsproject ‘Blijf in Balans’, een valpreventie cursus in Middelburg voor mensen van 65 jaar en ouder. ‘Blijf in Balans’ heeft als doel om de valincidenten bij ouderen te verminderen en het sociale netwerk te vergroten. De cursus werd gegeven door een bevoegde fysiotherapeut van FysiCo Nadorst. De betrokkenheid van Manteling richtte zich op het sociale aspect: het leggen van onderlinge verbindingen en het aangaan van contacten om elkaar na de twaalf weken durende cursus te blijven ontmoeten in de vorm van een Vriendenkring.
Onder begeleiding van een coördinator van Manteling is deze groep uitgegroeid tot een bescheiden netwerkje van deelnemers die de ontmoetingen ervaren als afleiding en gezelschap en die steun aan elkaar hebben.

In 2019 is een tweede cursus in de wijk Nieuw Middelburg gestart met vijftien deelnemers. Aan de Vriendenkring die hieruit voortgekomen is, nemen acht mensen deel. Daarmee is deze Vriendenkring een succesvolle voortzetting van de pilot van Manteling. Samen met FysiCo, Zorgstroom en Welzijn Middelburg zal in 2020 in de wijk Dauwendaele een nieuwe cursus ‘Blijf in Balans’ worden georganiseerd. Ook zal de cursus met andere samenwerkingspartners worden uitgebreid naar Vlissingen.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top