skip to Main Content

Jonge mantelzorgers 2019

Jonge mantelzorgers (JMZ’ers)

‘Bouw geen muur om je heen’

In 2019 is de campagne voor jonge mantelzorgers met als titel ‘Bouw geen muur om je heen’ op stoom gekomen. Met de campagne wil Manteling mensen bewust maken van de positie van kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar een familielid langdurig ziek of beperkt is.
Kinderen en jongeren weten vaak niet goed bij wie ze terecht kunnen met hun verhaal of problemen. Zij maken zich zorgen over een gezinslid, ook als ze op school zijn, sporten of met hun vrienden optrekken. Soms hebben ze meer taken thuis dan leeftijdsgenoten. Zorgen voor een dierbare kan gevolgen hebben voor de eigen ontwikkeling. Er kunnen bijvoorbeeld stress- of vermoeidheidsklachten ontstaan. Als er binnen én buiten het gezin aandacht en begrip is voor hun zorgsituatie kan dit veel verschil maken voor de jonge mantelzorger.

Tijdens de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ organiseerde Manteling een ontspannende activiteit op het ZEP terrein in Middelburg die door 25 kinderen en jongeren is bezocht.
Ook werd in de ZB de campagnefilm ‘Bouw geen muur om je heen’ getoond. Om bewustwording te vergroten bij professionals werd tevens een presentatie gegeven aan de jeugdverpleegkundige en jeugdartsen van GGD Walcheren. Ook de gastlessen op de HZ, die door het jaar worden gegeven, vormen een belangrijk onderdeel in het vergroten van de bewustwording rond jonge mantelzorgers.

Verder organiseerde Manteling in 2019 voor jonge mantelzorgers een chocolade workshop (voor kinderen van 8 tot 12 jaar) en een pizza sessie (voor jongeren van 13 jaar en ouder). Beide events trokken ook jonge mantelzorgers die voorheen nog niet bekend waren bij Manteling.

Manteling participeert in het Europese ME-WE project waarin wordt onderzocht welke ondersteuningsbehoeften jonge mantelzorgers hebben. Hierin werken we samen met CSW Walcheren en Vilans.

Al deze initiatieven resulteerde op 2 oktober 2019 in het winnen van de JMZ Pro Alice van Laarprijs voor de campagne ‘Bouw geen muur om je heen’ en voor het actief benutten van verschillende communicatiekanalen om jongeren actief te benaderen. Manteling heeft de prijs ook gewonnen omdat de campagne een inspirerend voorbeeld is voor andere regio’s.

Naast bovengenoemde activiteiten heeft Manteling in 2019 opnieuw gemotiveerde HZ studenten in kunnen zetten als vrijwilliger bij jonge mantelzorgers in ons project Maatje voor Jou!.

Om alle activiteiten voor jonge mantelzorgers goed in beeld te brengen en hen beter te kunnen ondersteunen is er voor hen een speciale webpagina ingericht op deze website. In 2020 zal deze verder worden uitgebouwd.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top