skip to Main Content

Mantelzorg informatief

De mantelzorgnieuwsbrief van Manteling verschijnt vier keer per jaar met een oplage van 2450 digitale en 750 papieren nieuwsbrieven. Daarnaast biedt Manteling jaarlijks trainingen, cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers. Gelukkig konden de twee cursussen ‘Omgaan met mensen met dementie’ in samenwerking met Zeeuwse Zorgschakels gewoon doorgaan, weliswaar met wat schuiven en aanpassingen. Dit werd door de mantelzorgers zeer gewaardeerd. Ook enkele praktische trainingen zoals ‘Ziekenverzorging aan het bed’ en de ‘Tilvaardigheidstraining’ in samenwerking met Zorgstroom konden doorgaan. Daarvoor was het nodig om de training in opzet zo te veranderen dat ze ‘coronaproof’ konden worden aangeboden. In 2020 bleken de volgende extra activiteiten waardevol te zijn voor de mantelzorgers.

|||| BELLEN MET DE WETHOUDER
Om het jaar organiseert Manteling per gemeente een lunch voor mantelzorgers, beleidsambtenaren en wethouder met als doel om met elkaar in gesprek te komen. In 2020 was de gemeente Middelburg aan de beurt. In goed overleg met de beleidsambtenaar van Middelburg werd de lunch vanwege de corona maatregelen eerst omgevormd tot een ‘koffie met gebak moment’ met de wethouder en later -toen de maatregelen verder verscherpt werden-  tot ‘bellen met de wethouder’. Acht mantelzorgers van jong tot oud en met uiteenlopende zorgsituaties werden door wethouder Carla Doorn opgebeld. De mantelzorgers vonden het fijn om hun ervaringen met haar te delen. Dezelfde dag kregen ze als dank een mooi boeket thuis gebracht.

’We kenden elkaar niet, maar het gesprek voelde zo vertrouwd!
Het was fijn om mijn zorgen te delen. ’Het was een heel fijn gesprek.
Hé, .. er staat net iemand aan de deur met een boeket van jullie!’

|||| MOEDER AAN DE LIJN!
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport initieerde in elke provincie zogenaamde ‘Meet Up’ bijeenkomsten voor mantelzorgers aan de hand van de documentaire ‘Moeder aan de Lijn’. In samenwerking met andere Zeeuwse Steunpunten en een zelfstandig mantelzorgmakelaar organiseerde Manteling de ‘Meet Up’ in Zeeland. Ook bij deze activiteit gooide corona aanvankelijk roet in het eten. Eerst konden 100 mantelzorgers deelnemen, daarna volgde plan B en moest een nieuwe zaal gezocht worden voor 50 mantelzorgers op 1.5 meter afstand. Uiteindelijk werd het plan C; een digitale bijeenkomst, onder leiding van host en presentator Eric Corton. Vooraf werden mantelzorgers tijdens een apart digitaal instructiemoment geholpen om mee te doen. Het enthousiasme was er niet minder om. De ‘Meet up’ gaf veel herkenning bij de deelnemers en stof tot praten en nadenken. Na afloop ontvingen de deelnemers een tasje met handige informatie.                                                                                   

‘Ik vond het eerst lastig dat de bijeenkomst digitaal werd, maar ik werd er goed bij geholpen. Het was ook leuk dat we elkaar zo toch konden ontmoeten. Ik heb veel steun ervaren aan de verhalen van andere deelnemers. Hulde aan de organisatie!’

|||| MANTELZORGERS VAN BUITENLANDSE AFKOMST
In een overleg met ROAT is informatie gedeeld over wat Manteling te bieden heeft aan mantelzorgers met een niet westerse achtergrond. We zien dat deze contacten stapje voor stapje bijdragen aan meer bekendheid van Manteling onder deze doelgroep.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top