skip to Main Content

Mantelzorg informatief

Manteling biedt jaarlijks diverse trainingen, cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers. Zo wordt in samenwerking met Zeeuwse Zorgschakels een aantal keer per jaar de cursus ‘omgaan met mensen met dementie’ georganiseerd. Ook praktische trainingen zoals ‘ziekenverzorging aan het bed’ en de ‘tilvaardigheidstraining’ in samenwerking met Zorgstroom komen twee maal per jaar terug.
In 2019 bleken de volgende extra activiteiten waardevol.

Trainingen

  • Cursus voor mantelzorgers van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
    Vanwege de grote behoefte aan het met elkaar delen van ervaringen van naasten van iemand met NAH, heeft Manteling opnieuw een cursus georganiseerd. De cursus bestond uit 5 bijeenkomsten. Deelnemers kregen uitleg over NAH en inzicht over de invloed van NAH op het gedrag van hun naaste. Begrijpen waarom iemand doet zoals hij doet, is de start om te kunnen leven met iemand met een hersenbeschadiging. Uit de training bleek dat deelnemers het prettig en leerzaam vonden om te praten met en te leren van andere mantelzorgers die hetzelfde meemaken.‘Door de cursus denk ik nu goed na hoe ik iets vertel en dat helpt in onze communicatie’

    ‘Het was heel leerzaam en herkenbaar wat anderen vertelden’

  • Koken met Zorg
    Via Casemanagers Dementie van Zeeuws Zorgschakels hoorden we dat het voor mantelzorgers soms lastig is om het koken van de dementerende partner over te nemen. Ook van andere mantelzorgers kregen we deze signalen. Daarom werd in samenwerking met Kookboerderij de Krommenhoeke in Biggekerke in 2019 een korte kookcursus voor mantelzorgers georganiseerd.
    Tien mantelzorgers, dames én heren, lazen recepten, roerden, sneden en hakten, kookten, stoofden en bakten dat het een lieve lust was. Kok Marieke leerde hen met veel enthousiasme gezonde gerechten te bereiden en foefjes om een simpel recept op een hoger niveau te tillen en mooi op te dienen. Al kokend werden diverse onderwerpen besproken. Na afloop werden de gerechten samen opgegeten en werden kookervaringen gedeeld. Deze kookcursus was een groot succes en smaakte volgens de deelnemers naar meer!

‘Door deze cursus heb ik meer vertrouwen in mijn eigen kookkunsten. En ik vind het nog leuk ook!’
‘Ik zat er mee hoe ik mijn vrouw zo ver kon krijgen dat ze het koken aan mij overliet. Ik kreeg goede tips om dit op een respectvolle manier te doen.

Lunch voor gemeente en mantelzorgers
Om het jaar organiseert Manteling per gemeente een lunch voor mantelzorgers, beleidsambtenaren en wethouder met als doel om met elkaar in gesprek te komen. Mantelzorgers worden uitgenodigd om te benoemen wat ze goed vinden gaan in de (mantel)zorg en wat verbeterd kan worden. In 2019 was de gemeente Vlissingen aan de beurt. Mantelzorgers vonden het fijn om hun ervaringen te delen. In het verslag dat aan de deelnemers werd gestuurd, werden alle benoemde knelpunten en oplossingen nog eens op een rijtje gezet.

Uitstekend; weer veel wijzer geworden’
‘Leerzaam, gezellig en  fijn om ervaringen te delen’

Mantelzorgers van buitenlandse afkomst
Met een sleutelpersoon vanuit de moskee is geprobeerd om huiskamerbijeenkomst voor mantelzorgers te organiseren. Daar bleek geen belangstelling voor te zijn. Wel heeft er een open en intensief gesprek plaatsgevonden met sleutelpersonen uit de Antilliaanse, Marokkaanse en Molukse gemeenschap om mantelzorg onder de aandacht te brengen.
In de toekomst willen we deze gesprekken uitbreiden om op die manier hun achterban beter te informeren over wat Manteling te bieden heeft.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top