skip to Main Content

Mantelzorg ontspanning en ontmoetingen

Om tijdens het mantelzorgen inspanning en ontspanning goed met elkaar in balans te houden, is ‘goed voor jezelf zorgen’ heel belangrijk. Dat houdt in dat de mantelzorger geregeld tijd voor zichzelf neemt om de accu weer op te laden, tijd neemt om nieuwe inspiratie op te doen en om anderen te ontmoeten. In 2020 organiseerde Manteling diverse ontspannende activiteiten voor mantelzorgers, zoals een ‘Museumtour’, mantelzorgbijeenkomsten en wandelingen.

|||| MUSEUMTOUROmdat een geplande nautische activiteit niet kon doorgaan vanwege de corona maatregelen, werd een coronaproof ‘ museumtour’ georganiseerd in het Zeeuws Museum in Middelburg. In kleine groepjes kon afstand tot elkaar worden gehouden. Deelnemers werden door diverse gidsen langs de prachtige wandtapijten en de tentoonstelling van Jan de Prentenknipper gevoerd.

‘Heerlijk eens even een middagje eruit in die sombere coronatijd.’
‘Heel interessant, hier kan ik weer een tijdje op teren.’

|||| LOTGENOTEN CONTACT IN VLISSINGEN EN MIDDELBURG
In 2020 konden (werkende) mantelzorgers eens per maand terecht in het Mantelzorgcafé in Vlissingen. Om inzicht te krijgen in de eigen mantelzorgtaken speelden mantelzorgers het spel ’Bordje vol’. Aan de hand van opgedane inzichten werd besproken welke zorg met anderen kon worden gedeeld om de zorg beter vol te houden. Tijdens andere bijeenkomsten werden verschillende (familie)spreuken en gezegden besproken die in een mantelzorgsituatie handig of juist niet handig waren. Eén avond werd een ‘winterwonderwandeling’ gemaakt door winters Vlissingen met na afloop warme chocomelk met slagroom.
In Middelburg waren mantelzorgers op de laatste donderdagmiddag van de maand welkom in ‘de Huyskamer’ in het Podium, een ruimte in de Zeeuwse Bibliotheek.  Mantelzorgers konden er vrij inlopen, ervaringen delen of aan de hand van een thema met elkaar in gesprek gaan. Bezoekers van ‘de Huyskamer’ worden snel opgenomen in de groep. Zij ervaren steun van elkaar en vinden het een verademing om hun verhaal kwijt te kunnen. Mantelzorgers kunnen met vragen terecht bij de aanwezige coördinator en ook daar werd in 2020 goed gebruik van gemaakt. Tijdens de bijeenkomst na de eerste lockdown kwamen er veel verhalen los over verdrietige zaken die men had meegemaakt tijdens de lockdown. Deelnemers vonden veel herkenning en bij elkaar.

|||| ZORGELOZE DAGEN
De Zorgeloze dagen voor mantelzorgers in het Dominicanenklooster in Huissen bieden jaarlijks drie dagen van Rust en Bezinning op de mantelzorgsituatie. Het zijn dagen om nieuwe energie op te doen. De Zorgeloze Dagen werden in 2020 tot twee keer geannuleerd vanwege de corona maatregelen. Als ‘troost’ kregen de deelnemers door het klooster een digitaal ontspanningsmoment toegestuurd en alle deelnemers kregen van Manteling een velletje met bloemzaadjes toegestuurd om toch iets te hebben om naar uit te kijken.

|||| WANDELEN HELPT!
In 2020 werd het jaar gestart met de gebruikelijke snertwandeling. Een stevige wandeling met na afloop een smakelijk bord erwtensoep. Daarna werd er, zolang de corona cijfers dat toelieten, gewandeld op diverse plekken in de Walcherse natuur. We probeerden zo veel mogelijk mee te veren met de corona maatregelen. Soms werd er in kleine groepjes gewandeld en na een strengere lockdown kregen de deelnemers een wandeltip opgestuurd om alleen of met degene die ze verzorgen te wandelen. Met het sturen van een wekelijkse tip hielden we ook via de mail contact met de deelnemers.

‘Tijdens de lockdown belden we elkaar geregeld.’
‘Wat een leuke tip! Ik ga deze wandeling zeker doen.’

Ook nieuwe mantelzorgers meldden zich aan voor de wandeltips. Wandelen bleek juist in coronatijd een belangrijk middel om de moed er in te houden, tijd te nemen voor zichzelf en contact te houden met andere mantelzorgers. Binnen de groep werden onderling afspraken gemaakt om één-op-één te wandelen. Gelukkig konden alle avondwandelingen in de gemeente Vlissingen in de zomermaanden wel doorgaan, tot groot genoegen van de deelnemers.

 

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top