skip to Main Content

Mantelzorg ontspanning en ontmoetingen

In 2019 bood Manteling diverse ontspannende activiteiten aan mantelzorgers in de vorm van onder meer Nautische ontmoetingen, Mantelzorgcafés en Zorgeloze Dagen..

Nautische ontmoetingen
Vanwege het grote succes in 2018, werden in 2019 opnieuw twee Nautische Ontmoetingen georganiseerd. Er werden bezoeken gebracht aan het Schelde Museum in Vlissingen en aan de KNRM in Westkapelle. De bijeenkomsten werden druk bezocht. Mantelzorgers die  voor het eerst aan een activiteit van Manteling deelnamen, werden na afloop geïnformeerd over wat Manteling hun verder kan bieden.

‘Wat een leuke interessante middag’
‘Even eruit en elkaar ontmoeten. Heerlijk! Het geeft me nieuwe energie en gespreksstof thuis’

Mantelzorgcafés Vlissingen en Middelburg
In 2019 konden (werkende) mantelzorgers 1x per maand terecht in het Mantelzorgcafé in Vlissingen. Hulp vragen en hulp accepteren, loslaten en communiceren met familie waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen. Er is langzaamaan een hechte groep van mantelzorgers aan het ontstaan die naar de maandelijkse bijeenkomst uitkijken.

In Middelburg zijn mantelzorgers op de laatste donderdagmiddag van de maand welkom in ‘de Huyskamer’ van het stadsklooster Simpelhuys. Mantelzorgers kunnen vrij inlopen, ervaringen delen of aan de hand van een thema met elkaar in gesprek gaan. Bezoekers van ‘de Huyskamer’ ervaren steun van elkaar. Ook na de bijeenkomst zoeken sommige mensen elkaar op of bellen elkaar. Nieuwe bezoekers ervaren het als een verademing dat ze hun verhaal kwijt kunnen en dat ze snel opgenomen worden door de andere aanwezigen. De mantelzorgers kunnen met vragen terecht bij de aanwezige coördinator en ook daar wordt goed gebruik van gemaakt. In 2019 varieerde het aantal bezoekers tussen de 10 en 18 mantelzorgers per keer.

Zorgeloze Dagen


Mantelzorgers uit Walcheren waren ook dit jaar welkom in het Dominicanenklooster in Huissen tijdens de ‘Zorgeloze Dagen’. Deze dagen zijn bedoeld om de accu weer op te laden en daarna met nieuwe inzichten en hernieuwde energie de mantelzorgtaken weer op te kunnen pakken. Het programma bestond uit ontspannende activiteiten en bezinningsmomenten over de mantelzorgsituatie. De ‘Zorgeloze Dagen’ worden ieder jaar begeleid door Luuc Smit, docent van de HZ en twee coördinatoren van Manteling.

‘Heerlijk dat er eens voor mij gezorgd werd. Ik heb van alles genoten’

Wandelen helpt!
In 2019 wandelden er twee wandelgroepen voor mantelzorgers door de Walcherse natuur. De middag-wandelgroep startte op wisselende plaatsen op Walcheren en de avond-wandelgroep wandelde in de zomermaanden in de gemeente Vlissingen. Het aantal deelnemers aan de wandelingen bleef constant en de contacten die al wandelend ontstonden, gingen ook daarbuiten door. Het wandelseizoen werd afgesloten in Arnemuiden onder het genot van koffie met een Zeeuwse bolus en met een rondleiding bij de Oude Scheepswerf.

Met de wandelgroepen worden meerdere doelen bereikt; wandelen en conditie opbouwen, nieuwe contacten leggen, elkaar steunen en geregeld tijd voor jezelf nemen om op te laden. Naast een wandelcoach loopt regelmatig één van de coördinatoren van Manteling mee om te weten wat er leeft en deelnemers indien nodig van informatie te voorzien.

wandelgroep mantelzorgers

‘Het is een gezellige groep, waar altijd een luisterend oor is als je er even doorheen zit’
‘Leuke wandelingen op soms verrassende plaatsen’

Fotoworkshop
In juli 2019 deden 14 mantelzorgers mee aan een fotoworkshop onder leiding van een professionele fotografe. De deelnemers leerden hoe ze met hun smartphone mooie foto’s konden maken. In de praktijk werd geoefend met de geleerde technieken op een drietal mooie plekjes in Middelburg. De deelnemers waren verrast van de resultaten en gingen met nieuwe ideeën naar huis.

‘Mijn man kan moeizaam communiceren. Door de foto’s had ik een ander onderwerp om over te vertellen. Hij vond ze prachtig’.
‘Door de workshop ging ik Middelburg met heel andere ogen bekijken’

 

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top