skip to Main Content

“De zorgvrager vertelt vaak mooie verhalen over Vlissingen van voor de oorlog, heel interessant!”

De liefde voor Vlissingen ontstond bij Joke Sweep door Film by the Sea. Ieder jaar kon het festival op de komst van de Brabantse rekenen. Joke (65) sloot Vlissingen in haar hart en 4 jaar geleden verhuisde ze met haar man naar Vlissingen. Ze wilde graag vertrouwd raken met de Zeeuwen en besloot vrijwilligerswerk te doen; onze stad kreeg er weer een held bij!

Maatje
Joke had tot haar 60ste een betaalde baan in de gezondheidszorg; ze was werkzaam in een verpleeghuis en een hospice. Dit sluit naadloos aan bij haar vrijwilligerswerk van nu. Joke is bezoekvrijwilliger en coördinator bij stichting Manteling Walcheren. “Als je ziek bent of een handicap hebt of psychische problemen, dan kan Manteling een luisterend oor of gezelligheid bieden. Een vrijwilliger van Manteling kan ook praktische klussen doen, zoals koken of een boodschapje halen.”

Joke werkt bij de doelgroep dementie: “Ik koppel een vrijwilliger aan iemand met dementie en voer daarvoor gesprekken met ze. De vrijwilliger geeft wat verlichting voor de mantelzorger en de cliënt kan met zijn ‘maatje’ iets leuks ondernemen.” Joke weet ook persoonlijk veel af van dementie, ze maakte van dichtbij het ziekteproces mee bij haar moeder, die inmiddels overleden is.

Persoonlijke aandacht
Naast het coördinerende werk bezoekt Joke zelf ook één keer in de twee weken een zorgvrager. Joke: “We maken een wandeling of drinken een kopje koffie, net wat deze persoon wenst te doen. De zorgvrager vertelt vaak mooie verhalen over Vlissingen van voor de oorlog, heel interessant!” Joke is helemaal op haar plek bij Manteling. “Ik kom graag bij de mensen thuis om persoonlijke aandacht te geven, dan kun je helemaal handelen naar de wensen van die persoon.”

Onwetendheid
Joke heeft 4 kinderen en kleinkinderen waar ze tijd mee doorbrengt en ze fietst en leest graag, maar Manteling blijft ook haar aandacht trekken. De organisatie komt structureel vrijwilligers tekort, wat betekent dat veel mensen op een wachtlijst staan voor een maatje. “Misschien komt het door onwetendheid dat mensen zich niet snel aanmelden of dat ze schrik hebben van mensen met dementie. Ik denk dat als je rustig bent en goed kunt luisteren, dit voor iemand die in de war is al een hele prettige sfeer creëert. Je kunt als vrijwilliger kiezen bij welke doelgroep je aan de slag gaat en je krijgt een training.” Joke hoopt dat snel meer vrijwilligers zich aanmelden. “Ook al is het voor een paar uurtjes per maand, je helpt een ander echt!”

 

Door Inge Caljouw

Dit verhaal is geschreven in opdracht van Vrijwilligerspunt Vlissingen. Iedere maand brengen zij het bijzondere verhaal van een vrijwilliger, een ‘Vlissingse Held’, onder de aandacht. De verhalen zijn te vinden op www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl

“Je helpt een ander écht!”
vrijwilliger
“Mijn grootste knelpunt is chronisch tijdgebrek”
“Vrijwilliger zijn zou ik niet willen missen!”
“Als maatje kun je iemands leven een beetje mooier maken”
Helpen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top