skip to Main Content

Een interview met Adriënne Borger door Conny den Heijer

Leve de Zorg!

Bij werken in de zorg denk je vaak aan verzorgenden in een uniform. Of in coronatijd in een ‘ruimtepak’. Maar de zorg is breder dan dat al besef je dat meestal niet. Of je nu werkt met ouderen, psychiatrisch patiënten of kinderen, je hebt daar ooit voor gekozen. Wat gaf bij jou de doorslag om te kiezen voor de zorg? Wij interviewden Adriënne Borger, een van de vele zorgverleners in een bijzondere tak van de zorg. Zij draagt geen uniform maar doet haar werk met passie. En daar heeft ze ons zeer enthousiast over verteld.

Adriënne Borger is al jaren werkzaam in de zorg. Niet met ‘de handen aan het bed’ maar als Coördinator Informele Zorg voor de doelgroep mensen met een psychische kwetsbaarheid en Vrijwillige Palliatief Terminale Zorg thuis. Adriënne werkt bij Manteling Walcheren waar zij onder andere vrijwilligers matcht, traint en aanstuurt. Wat haar werk zo bijzonder en leuk maakt kan deze gepassioneerde vrouw prima uitleggen.
En zoals dat gaat in deze tijd spreken Adriënne en ik elkaar tijdens een video gesprek. Adriënne steekt direct van wal, ze hoeft niet lang na te denken om antwoord te geven op mijn vraag waarom ze in de zorg is gaan werken. “Het is mooi als je het verschil kunt maken, daar draait het allemaal om. Ik heb jaren geleden voor cliënten bij Emergis het Maatjesproject opgezet. De uitdaging was om de juiste vrijwilliger bij de juiste cliënt te krijgen zodat zij gezamenlijk iets konden ondernemen.”

Matchen
“Zoeken naar een match is een zaak van vertrouwen”, vertelt Adriënne. “Het moet gelijkwaardig zijn op basis van gedeelde interesse. Want als de klik tussen mensen er niet is dan werkt het niet. Op een gegeven moment werd ik gedetacheerd naar Manteling. En daar werk ik inmiddels 11 jaar nu. Manteling biedt naast vrijwilligerswerk ook mantelzorgondersteuning. Die ondersteuning bestaat uit lotgenotencontact, activiteiten, adviseren, training en scholing en het bieden van een luisterend oor. Wij bieden hulp aan mantelzorgers, mensen met een ziekte of beperking, met psychische problemen, mensen die eenzaam zijn, mensen met dementie en aan mensen in de laatste fase van hun leven. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Jij en ik
Iets voor een ander betekenen kan zo eenvoudig zijn, het gaat om ‘jij en ik’. “Ik heb zulke bijzondere vriendschappen zien ontstaan tussen mensen” vertelt Adriënne. “Het gaat om de gelijkwaardigheid tussen mensen. Gehoord en gezien willen worden, dat wil ieder mens. Je geaccepteerd voelen, meedoen in de maatschappij. Empathie tonen voor elkaar, het is zó belangrijk. Verwacht niet altijd wonderen van elkaar want een middagje met elkaar bankhangen of samen de reclamefolders doorlezen of een eindje wandelen kan soms al genoeg zijn om iemand een gezellige middag te bezorgen.”

Respijtzorg
Mantelzorgers zijn soms aan het eind van hun Latijn. Omdat de zorg intensief is en zij de zorg voor die ander niet uit handen durven of kunnen geven. Daar kan Manteling vervangende (respijt)zorg bieden zodat de mantelzorger zelf even op adem kan komen, opladen en er weer tegenaan kan.
“Een van de verhalen die mij is bijgebleven ging over een ouder echtpaar waarvan de man ongeneeslijk ziek was. Hij was stervende maar kon nog in zijn rolstoel zitten. Alleen, zijn vrouw redde het niet meer om hem te duwen. Op een dag dat mevrouw weg moest maar haar man niet alleen wilde laten, is een van onze vrijwilligers gekomen.”

Een prachtige dag
“Hij heeft meneer in zijn rolstoel gezet en is met hem gaan wandelen. Zo had het echtpaar, onafhankelijk van elkaar, een prachtige dag. Mevrouw kon even wat tijd voor zichzelf nemen en uitblazen, meneer genoot van het uitstapje. En onze vrijwilliger vond het ook fantastisch. Dan maak je het verschil, juist op dát moment. Daar word ik als coördinator zo blij van, dat ik hier in kan begeleiden. Zo zie je dat de term Palliatief Terminale Zorg Thuis niet altijd zo beladen is als het lijkt, er gebeurt veel meer. Er wordt contact gemaakt en dat is meer dan het thuis zorgen voor een stervende. Er wordt ook gelachen. Dat zijn van die prachtige momenten.”

Creatief
Corona doet een beroep op de creativiteit van iedereen. Geplande huisbezoeken en afspraken moeten telefonisch of buiten plaatsvinden in plaats van face-to-face. Het houdt ook in dat mantelzorgers het zwaarder krijgen als ze geen beroep op een hulpverlener kunnen doen.
“Nu, in coronatijd, dreigen contacten tussen hulpvragers en vrijwilligers wat weg te zakken omdat je elkaar amper kunt bezoeken.” legt Adriënne uit, “Maar onze vrijwilligers blijken enorm creatief. Zo heeft er laatst iemand middels videobellen een taart gebakken met zijn maatje. Of ze doen samen een spelletje via de telefoon of gaan naar buiten. Nou dat zie je toch gewoon voor je dan? Geweldig, daar krijg ik zoveel energie van…”

Zoveel mensen, zoveel wensen
Het werken met zoveel verschillende mensen die verschillende hulpvragen hebben is een uitdaging. En daar haalt Adriënne haar voldoening uit. “Ik kan putten uit een lijst met vrijwilligers (ook al is die niet onuitputtelijk) die ik één voor één heel erg dankbaar ben voor wat zij willen doen. Ik vind het heerlijk om met mensen te werken. Geen dag is hetzelfde.”

Vrijwilligerswerk
Wist je dat vrijwilligers best bijzondere mensen zijn? Zij kijken er naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaring op te doen of hebben een paar uurtjes vrije tijd over die ze graag willen inzetten voor en met iemand anders. Vrijwilligerswerk geeft jou het gevoel dat je nodig bent maar laat zeker zien dat je oog hebt voor je medemens. Of dat nu is in het bijstaan van een ander tijdens een verdrietige periode, het verlichten van een mantelzorger, samen boodschappen doen of een ommetje maken. Met ondersteuning van Manteling kun jij dat wat je graag doet, verantwoord doen met een hulpvrager of je maatje. Deskundige begeleiding is daar in essentieel. Op die ondersteuning mag jij als vrijwilliger bij Manteling rekenen. Adriënne wil je er graag over bijpraten op 0118-553530.

Iets kunnen betekenen voor een ander geeft zóveel voldoening!
Adriënne, Coördinator Informele Zorg
“Mijn grootste knelpunt is chronisch tijdgebrek”
“Vrijwilliger zijn zou ik niet willen missen!”
“Als maatje kun je iemands leven een beetje mooier maken”
Helpen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top