skip to Main Content
Direct aanmelden als vrijwilliger!
volg ons op:                        

Mee kunnen doen aan de samenleving

Lize de Jonge klopte lang geleden aan bij Manteling met een hulpvraag, maar is inmiddels vrijwilliger. Ze schrijft columns over haar visie op mantelzorg, vrijwilligerswerk, actualiteit en meer. Lees hier haar meest recente column.

“Iedereen moet zonder belemmeringen aan de samenleving mee kunnen doen”. Ik hoor dit de laatste tijd veel om me heen en het is ook in diverse media een veelbesproken thema. Ik ben het hier, gezien mijn eigen lichamelijke beperking, roerend mee eens. 

Als je een beperking hebt, in welke vorm dan ook, krijg je soms te maken met vooroordelen, fysieke obstakels zoals hinderlijke drempels, onvoldoende toegankelijke toiletten in restaurants en minder kansen op de baan van je dromen.

Mantelzorgers kunnen door hun zorg voor een ander ook belemmerd worden in het meedoen aan de samenleving. Omdat ‘men’ het soms ‘gewoon’ vindt dat je thuis blijft om te zorgen, bestaat het risico dat je daardoor sociale contacten gaat verliezen of misschien je talenten niet kunt benutten.

Werkende mantelzorgers willen graag blijven werken, ondanks de zorg die ze geven aan een naaste. Soms omdat ze kostwinner zijn, maar vooral om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij, om hun talenten te gebruiken, om een stukje leven voor zich zelf te houden. Hierdoor schiet het hebben van tijd voor zichzelf er vaak bij in. Dit is zorgelijk, zowel voor de mantelzorger als voor de persoon in hun omgeving die mantelzorg ontvangt.

Een mantelzorgvriendelijke samenleving, vraagt daarom om mantelzorgvriendelijke werkgevers. Werkgevers die begrip hebben voor hun werknemers die mantelzorger zijn, mantelzorg bespreekbaar maken, flexibele werktijden bieden als dat nodig is of samen met de werknemer zoeken naar oplossingen voor zaken waar men tegenaan loopt.

Als Nederland een echt zorgzame samenleving wil zijn, is het belangrijk om er samen zorg voor te dragen dat iedereen mee kan doen. Of je nu een beperking hebt, mantelzorger bent of omdat het voor jou om een andere reden moeilijk is om aan te haken bij de samenleving. Iedereen verdient een eerlijke kans om mee te doen in de maatschappij.”

Manteling wil naar zijn werknemers en vrijwilligers ook zorgzaam zijn. Om die reden heeft Manteling dit jaar als eerste Walcherse werkgever de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke onderneming’ ontvangen. Het is te hopen dat dit voorbeeld door veel Walcherse ondernemingen wordt opgevolgd!

Ben jij vrijwilliger én mantelzorger en ben je benieuwd wat Manteling voor je kan betekenen? Neem dan contact op via 0118-553530.

Wil je de vorige column van Lize lezen? Klik dan hier.

Griepprik voor mantelzorgers

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

Manteling heeft corona protocol

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

2020 een jaar om te vieren, deel 3

In september 2020 bestaat Manteling 25 jaar. Met krantenkoppen, foto’s en anekdotes belichten we de geschiedenis van Manteling aan de hand van de thema’s ‘Ontstaan en opbouw’, ‘Vrijwilligers’, ‘Communicatie’ en ‘Toekomst’.

> Lees meer

Eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ overhandigd

Op 2 juni jl. werd de eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ uitgereikt aan John van der Zwaan (74) uit Middelburg. John doet als mantelzorger samen met zijn vrouw Willie (72), die licht dementerend is, regelmatig boodschappen en wordt dan in winkels staande gehouden omdat samen winkelen in tijden van corona niet is toegestaan.

> Lees meer
Back To Top