Direct aanmelden als vrijwilliger!    volg ons op:                      
Verloop Nieuw
Verloop-nieuw

Noodfonds

Het mantelzorg noodfonds is door de Walcherse gemeenten in het leven geroepen om bij dreigende overbelasting van mantelzorgers op eenmalige of kortdurende vragen op maat te kunnen reageren.

In 2014 hebben de Walcherse gemeenten aan mantelzorgers gevraagd hoe zij ondersteund en gewaardeerd wilden worden. Zij gaven aan dat zij het liefst met een vrij besteedbaar geldbedrag gewaardeerd wilden worden. Dit heeft geresulteerd in de mantelzorgwaardering, een jaarlijks te besteden bedrag. Omdat mantelzorg vaak veel kosten met zich meebrengt, het soms amper lukt om de eindjes aan elkaar te knopen en er af en toe snel een oplossing gevonden moet worden om de zorg vol te kunnen houden, is daarnaast het noodfonds voor mantelzorgers opgericht. Vanaf het begin van 2017 heeft Manteling het beheer over dit noodfonds.

In 2018 heeft Manteling een evaluatie geschreven over de werking van en het gebruik van het noodfonds voor mantelzorgers. De uitgebreide evaluatie kunt u hier inzien. De conclusies van deze evaluatie zijn:

  • Manteling is van mening dat het noodfonds voor mantelzorgers van belang is en voortgezet moet worden in nauwe afstemming met de Walcherse gemeenten.
  • Het heeft tijd gekost om het noodfonds voor mantelzorgers zo in te richten dat het gevonden wordt en aan haar doel kan voldoen.
  • Bij de uitbetalingen die afgelopen 2 jaar gedaan zijn vanuit het Walcherse noodfonds voor mantelzorgers blijkt dat mantelzorgers zich gezien, gehoord en geholpen voelen en hierdoor de zorg beter kunnen volhouden.
  • Er gaat een preventieve werking uit van het noodfonds. Door in gesprek te gaan over een eventuele aanvraag komen ook andere oplossingen ter spraken die soms passender zijn.
  • De bekendheid onder hulpverleners moet verder verbeterd worden. Manteling gaat een plan opstellen zodat hier in 2019 met nieuwe energie aandacht aan besteed wordt.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.