skip to Main Content
Direct aanmelden als vrijwilliger!
volg ons op:                        

Mooie momenten in coronatijd

Doordat de maatjescontacten in de afgelopen maanden niet fysiek konden plaatsvinden, ontstonden er andere vormen van contact. Een aantal ervaringen delen we graag met jullie. (meer…)

Inzet tijdens corona

In hospice Ter Reede en Sint Jans Hospice de Casembroot waren de afgelopen periode steeds vrijwilligers aan het werk. Hoe beleefden zij hun vrijwilligerswerk in coronatijd?

(meer…)

"Goedemorgen, Manteling, u spreekt met Gerdien…"

Zo ben ik al vele telefoongesprekken begonnen tijdens mijn werk als vrijwillig telefoniste bij Manteling. Van een eenzame oudere tot casemanager, van wethouders tot een meneer die zich voorstelde als opa Piet. Je weet nooit wie je aan de lijn krijgt en dat maakt het werk ook zo afwisselend.
Soms volstaat het om door te verbinden naar een collega, soms heeft iemand behoefte aan een luisterend oor of heeft een vraag. Met opa Piet heb ik trouwens een fijn gesprek gehad. Die momenten zijn goud waard.

In het begin vond ik het best spannend hoor als de telefoon ging. Wist ik wel antwoord op een vraag? Maar al snel kwam ik erachter dat goed luisteren en doorvragen de sleutel is tot goed contact. Bovendien is oprechte interesse en rustig de tijd nemen ontzettend belangrijk. Gelukkig hebben we een heel team van coördinatoren om ons heen en hebben ze altijd tijd om een vraag te beantwoorden.  Het contact met andere collega’s vind ik een fijne toevoeging. Je draait weer mee op de werkvloer en ze waarderen ons werk enorm.

Ook krijgen we vragen van mensen die begeleiding nodig hebben bij het boodschappen doen of mensen die niet alleen naar het ziekenhuis kunnen. Aan de vrijwillige telefonistes de taak om daar een vrijwilliger bij te zoeken. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met zowel de wensen van de hulpvrager als die van de vrijwilliger.  Een goede match vind ik belangrijk en het is altijd weer fijn om achteraf te horen dat er een klik is. Daar komen soms mooie contacten uit voort.
Dat geen één ochtend hetzelfde is, vind ik erg leuk. Inspelen op wat er komt, dat maakt het werk uitdagend. Daar hou ik van.

“Inspelen op wat er komt, dat maakt het werk uitdagend. Daar hou ik van.”
vrijwillig telefoniste
Mooie momenten in coronatijd
Inzet tijdens corona
“Ik wil iets betekenen voor mensen in de laatste levensfase”
“Koffietijd! Een andere manier van vrijwilligerswerk “

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook en LinkedIn

Manteling
telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

"Ik wil iets betekenen voor mensen in de laatste levensfase"

Vanaf de oprichting in 2002 van het Sint Jans Hospice de Casembroot werken zorgvrijwilligers van Manteling samen met een team professionals van Zorgstroom. Samen bieden ze, ieder vanuit de eigen deskundigheid, zo goed mogelijke palliatieve zorg aan de bewoners. Eén van de vrijwilligers is Peter Cijsouw. Peter vertelt:

“Ik ben ruim 40 jaar verpleegkundige. Na mijn opleiding in Dijkzigt ziekenhuis (nu Erasmus MC) ben ik in het Gasthuis in Middelburg gaan werken als Intensive-Care-verpleegkundige en later als hoofdverpleegkundige; vanaf 1992 was ik beleidsmedewerker voor de verpleegdienst. Van Peter de Boevere, destijds zorgdirecteur bij Zorgstroom en met wie ik regelmatig samenwerkte, hoorde ik van de plannen om een hospice te beginnen. Hem vertelde ik dat -indien dat hospice er kwam- ik er graag als  zorgvrijwilliger zou willen werken. Binnen mijn beleidsfunctie miste ik direct patiëntencontact en het leek mij fijn om één dag of avond in de week uitvoerend bezig te zijn. Op 5 oktober 2002 werd het hospice geopend door Koningin Beatrix. Kort daarna ben ik er begonnen als zorgvrijwilliger. Dit doe ik nog steeds met de zelfde hoeveelheid plezier en passie als toen.”

Waarom het hospice?
“Ik doe dit werk omdat ik iets wil betekenen; zéker voor kwetsbare mensen in de samenleving. Op deze manier kan ik iets betekenen voor mensen in de laatste fase van hun leven, waarbij thuis sterven niet of moeilijk mogelijk is. In die laatste fase zorgen wij er niet alleen voor dat het comfort, eten en drinken goed geregeld zijn, maar ook dat er genoeg aandacht voor deze mensen is. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze om hier te gaan werken.”

Wat is het mooiste aan je werk?
“Een mooi voorbeeld is een ervaring met een bewoner van het hospice waardoor ik er bij wijze van spreken weer een half jaar tegen kan:
Er was een mevrouw die wat gesloten was. Toen ik op een ochtend voor de eerste keer bij haar op de kamer kwam, probeerde ik voorzichtig af te tasten om contact te maken en in gesprek te raken. Op een gegeven moment hadden we het over muziek en Robert Long. Op mijn tablet zocht ik het liedje ‘Kalverliefde’ op. Mevrouw was in tranen. Op mijn vraag hoe het kwam dat zij zo geëmotioneerd raakte door dit liedje, vertelde zij dat zij opnieuw getrouwd was met haar jeugdvriend. ‘Kalverliefde’ raakte haar daarom diep. We luisterden samen naar nog een paar liedjes. In de loop van de ochtend kwam haar man op bezoek. Hij kwam naar me toe en vroeg me naar het liedje dat ik die ochtend voor zijn vrouw had afgespeeld. Ik liet het hem horen en ook hij raakte geëmotioneerd. Later vertelde meneer dat zijn vrouw en hij hadden besloten om o.a. ‘Kalverliefde’ te gebruiken tijdens de uitvaartbijeenkomst.
Het zijn deze momenten waar ik het voor doe. Door iets kleins te doen, zoals het opzoeken van een liedje, kun je soms veel voor iemand betekenen. Iets dat voor jezelf niet veel betekent, kan voor de ander van grote waarde blijken te zijn. Tegenwoordig noemen ze dit mangomomenten, het met een klein gebaar een groot moment voor iemand creëren, dáár gaat het om. Deze man zal dit moment nóóit meer vergeten. Met dergelijke momenten is het voor mij niet moeilijk om het nog een jaar of 10 vol te houden.”

Dit artikel is een bewerking van een interview door Jason Net van Zorgstroom en met toestemming bewerkt en geplaatst.

“Ik wil iets betekenen voor mensen in de laatste levensfase”
zorgvrijwilliger Sint Jans hospice de Casembroot
Mooie momenten in coronatijd
Inzet tijdens corona
“Koffietijd! Een andere manier van vrijwilligerswerk “
“Ik doe het echt heel graag. Zeker het maatjeswerk, dat verrijkt mijn leven.”

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook en LinkedIn

Manteling
telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

"Koffietijd! Een andere manier van vrijwilligerswerk."

Naast vrijwilligers die bij hulpvragers op bezoek gaan, heeft Manteling nu ook vier clubjes ‘Koffietijd’. (meer…)

“Het verrijkt mijn leven”

Na zijn pensioen koos Henk heel bewust voor vrijwilligerswerk. “Ja, ik wilde echt iets voor een ander betekenen en zelf niet achter de geraniums belanden. Nou dat is gelukt. Ik ben iedere dag wel bezig.” (meer…)

"Mijn maatje Lisa is lief en grappig!"

Maud is een vrolijk kijkend meisje van 7 jaar. Samen met haar ouders zorgt ze voor haar zusje van vijf die veel medische problemen heeft en daardoor veel zorg nodig heeft. Sinds een paar maanden heeft Maud een maatje van Manteling vanuit het project ‘Maatje voor jou!’. Lisa komt elke veertien dagen speciaal voor Maud om haar wat extra aandacht te geven. Hoe is het als je een ziek zusje hebt? En wat is er leuk aan een maatje? Wat verlegen lachend begint Maud te vertellen. 

“Mijn zusje Eva heeft een groeistoornis en ligt vaak in het ziekenhuis. Ze heeft ook een slangetje, daar krijgt ze dan weer eten en drinken door. Ik help haar bij het schoenen aantrekken en jas aandoen. Soms pak ik dingen waar ze niet bij kan en geef haar een handje als we op straat lopen. Ook help ik mama. Als mijn vriendinnetjes komen spelen, helpen ze ook wel eens. Er zijn soms ook nachtzusters. Dan kunnen wij doorslapen. Als het slecht met haar gaat, maak ik me wel zorgen. Ik vind Eva schattig. We maken wel eens grapjes met elkaar. Soms kietelt zij mij en ik haar. Ik kan er niet zo goed tegen. Eva wel. Dan moeten we heel hard lachen.

Maatje
Eens in de twee weken komt Lisa, zij is mijn maatje. Met een maatje kun je leuke dingen doen. We zijn samen naar de film geweest en naar de speeltuin. Daar zijn trampolines en zo’n hoog ding met touwen. Als het slecht weer is spelen we Monopoly. Ik heb er één met een pinautomaat”, vertelt Maud trots. “Ik heb vaak de Kalverstraat. Ik speel buiten graag op de trampoline. Het is leuk dat Lisa mijn maatje is, want ze is lief en grappig. Ze maakt me aan het lachen.”

Lisa
“Voor mijn studie Pedagogiek moet ik stage doen voor vrije studiepunten. Ik hoorde van Manteling en heb me toen in ‘Maatje voor Jou!’ verdiept en het leek me erg interessant. Ik vind het erg leuk om maatje te zijn omdat je de dingen kan doen, die ze als gezin samen niet altijd kunnen, zoals naar de bioscoop gaan. Ik vind het leuk om Maud wat extra aandacht te kunnen geven, door bijvoorbeeld een spelletje met haar te doen. Ik merk aan haar dat ze heel zelfstandig is, meer dan andere kinderen van haar leeftijd denk ik.”

Moeder Judith
“Veel mensen die hier binnen lopen, komen voor Eva en vragen hoe het met Eva gaat. Lisa komt echt voor Maud. Het is leuk dat ze er samen op uit kunnen, met de fiets weg of naar de speeltuin. Tegen iedereen die twijfelt om een maatje aan te vragen zou ik zeggen: het is voor alle partijen leuk. Voor Maud die nu iemand heeft die voor háár komt, zonder medische reden, zonder vragenlijsten. Voor Lisa is het een kans om wat te leren van het gezinsleven met een gezinslid die veel zorg nodig heeft. Ik vind het knap en bijzonder dat Lisa dit doet.”

Wens
De laatste vraag is voor Maud. “Stel je voor dat je van een toverfee een wens mag doen, wat zou je dan wensen?” Maud hoeft er niet lang over na te denken: “Dat alles goed kwam met Eva!”

“Mijn maatje Lisa is lief en grappig!”
maatjes MVJ
Mooie momenten in coronatijd
Inzet tijdens corona
“Koffietijd! Een andere manier van vrijwilligerswerk “
“Ik doe het echt heel graag. Zeker het maatjeswerk, dat verrijkt mijn leven.”

‘Koffietijd’ sluit goed aan bij mijn wensen en mogelijkheden."

Lien is sinds 2004 vrijwilliger bij Manteling en met haar 80 jaren één van onze hooggewaardeerde ‘oudgedienden’. (meer…)

"Het is dankbaar vrijwilligerswerk en nog elke keer afwisselend!"

Al sinds 2003 staat Mirella het team van Manteling bij als een van onze vrijwillig telefonistes. Ze vertelt over haar werkzaamheden.

(meer…)

“De zorgvrager vertelt vaak mooie verhalen over Vlissingen van voor de oorlog, heel interessant!”

De liefde voor Vlissingen ontstond bij Joke Sweep door Film by the Sea. Ieder jaar kon het festival op de komst van de Brabantse rekenen. Joke (65) sloot Vlissingen in haar hart en 4 jaar geleden verhuisde ze met haar man naar Vlissingen. Ze wilde graag vertrouwd raken met de Zeeuwen en besloot vrijwilligerswerk te doen; onze stad kreeg er weer een held bij!

Maatje
Joke had tot haar 60ste een betaalde baan in de gezondheidszorg; ze was werkzaam in een verpleeghuis en een hospice. Dit sluit naadloos aan bij haar vrijwilligerswerk van nu. Joke is bezoekvrijwilliger en coördinator bij stichting Manteling Walcheren. “Als je ziek bent of een handicap hebt of psychische problemen, dan kan Manteling een luisterend oor of gezelligheid bieden. Een vrijwilliger van Manteling kan ook praktische klussen doen, zoals koken of een boodschapje halen.”

Joke werkt bij de doelgroep dementie: “Ik koppel een vrijwilliger aan iemand met dementie en voer daarvoor gesprekken met ze. De vrijwilliger geeft wat verlichting voor de mantelzorger en de cliënt kan met zijn ‘maatje’ iets leuks ondernemen.” Joke weet ook persoonlijk veel af van dementie, ze maakte van dichtbij het ziekteproces mee bij haar moeder, die inmiddels overleden is.

Persoonlijke aandacht
Naast het coördinerende werk bezoekt Joke zelf ook één keer in de twee weken een zorgvrager. Joke: “We maken een wandeling of drinken een kopje koffie, net wat deze persoon wenst te doen. De zorgvrager vertelt vaak mooie verhalen over Vlissingen van voor de oorlog, heel interessant!” Joke is helemaal op haar plek bij Manteling. “Ik kom graag bij de mensen thuis om persoonlijke aandacht te geven, dan kun je helemaal handelen naar de wensen van die persoon.”

Onwetendheid
Joke heeft 4 kinderen en kleinkinderen waar ze tijd mee doorbrengt en ze fietst en leest graag, maar Manteling blijft ook haar aandacht trekken. De organisatie komt structureel vrijwilligers tekort, wat betekent dat veel mensen op een wachtlijst staan voor een maatje. “Misschien komt het door onwetendheid dat mensen zich niet snel aanmelden of dat ze schrik hebben van mensen met dementie. Ik denk dat als je rustig bent en goed kunt luisteren, dit voor iemand die in de war is al een hele prettige sfeer creëert. Je kunt als vrijwilliger kiezen bij welke doelgroep je aan de slag gaat en je krijgt een training.” Joke hoopt dat snel meer vrijwilligers zich aanmelden. “Ook al is het voor een paar uurtjes per maand, je helpt een ander echt!”

 

Door Inge Caljouw

Dit verhaal is geschreven in opdracht van Vrijwilligerspunt Vlissingen. Iedere maand brengen zij het bijzondere verhaal van een vrijwilliger, een ‘Vlissingse Held’, onder de aandacht. De verhalen zijn te vinden op www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl

“Je helpt een ander écht!”
vrijwilliger
Mooie momenten in coronatijd
Inzet tijdens corona
“Koffietijd! Een andere manier van vrijwilligerswerk “
“Ik doe het echt heel graag. Zeker het maatjeswerk, dat verrijkt mijn leven.”

Janne en Menno, vrijwillige netwerkcoaches

Janne: “ Mensen hebben vaak zelf al het een en ander geprobeerd maar door omstandigheden zoals verhuizing, verlegenheid, handicaps, teleurstellende ervaringen in het verleden of doordat ze aan huis gebonden zijn, is het niet gelukt. (meer…)

"Het leuke aan dit werk is het contact met verschillende mensen in uiteenlopende situaties"

Als vrijwillig coördinator van de Vriendendienst ga ik op bezoek bij hulpvragers om kennis te maken en uitleg te geven over wat de vrijwilligers van Manteling voor iemand kunnen betekenen. (meer…)

Back To Top