skip to Main Content
Direct aanmelden als vrijwilliger!
volg ons op:                        

Tips voor jonge mantelzorgers in tijden van corona

Door alle maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn de scholen gesloten, zijn bijbaantjes gestopt, zijn sportverenigingen dicht en kun je niet optrekken met je vrienden. Ook als jonge mantelzorger zit je daardoor 24 uur per dag thuis. Wanneer daarnaast de zorgondersteuning (gedeeltelijk) wegvalt heeft dat een grote impact op jongere mantelzorgers.

We hebben de jonge mantelzorgers die bij Manteling bekend zijn, een mail of brief met een opbeurend kaartje gestuurd. Juist in deze tijden hebben jullie onze steun hard nodig! We willen laten weten dat we aan jullie denken en dat je Manteling kunt bellen bij vragen die je hebt of zaken waar je mee zit via 0118- 553530. Verder vind je hieronder enkele tips die nuttig voor je kunnen zijn.

TIPS VOOR JONGE MANTELZORGERS

  • Zorg voor de juiste informatie. Vooral op sociale media gaan de wildste verhalen rond. Laat je niet gek maken. Volg voor betrouwbare informatie bijvoorbeeld het Jeugdjournaal.
    Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een pagina met vraag en antwoord over het coronavirus voor kinderen en een pagina voor jongeren.
  • Het is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een docent van school. Met de Kindertelefoon kun je anoniem bellen of chatten over jouw vragen of zorgen.
    Bij Manteling kun je praten met een mantelzorgmakelaar die je graag een luisterend oor biedt en je verder kan helpen met de vragen waar je mee zit. Bel hiervoor 0118- 553530.
  • Maak een dagagenda: wanneer ga je schoolwerk doen, welke tijd neem je voor jezelf en wanneer ben je er voor huisgenoten en voor klusjes in huis?
  • Is de zorgondersteuning weggevallen? Dan komt er mogelijk extra werk en zorg op jouw schouders terecht. Bespreek met je familie wat je van elkaar verwacht en hoe je ook nog tijd overhoudt voor schoolwerk en leuke dingen doen. Vraag hulp of ondersteuning via Manteling of ga te rade bij één van de landelijke initiatieven waarin mensen elkaar helpen, zoals Ready2Help van het Rode Kruis.
  • Informatie voor en over jonge mantelzorgers vind je op de website van JongeMantelzorg.

INFORMATIE OVER CORONA

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een pagina met vraag en antwoord over het coronavirus voor kinderen en een pagina voor jongeren.
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar je elke dag gratis vertrouwelijk met een vrijwilliger over van alles kunt praten of chatten.
MantelzorgNL heeft op www.mantelzorg.nl/coronavirus een speciale pagina voor mantelzorgers ingericht met veel gestelde vragen over het coronavirus. De Mantelzorglijn van MantelzorgNL is dagelijks bereikbaar via 030-7606055.

Manteling heeft corona protocol

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

2020 een jaar om te vieren, deel 3

In september 2020 bestaat Manteling 25 jaar. Met krantenkoppen, foto’s en anekdotes belichten we de geschiedenis van Manteling aan de hand van de thema’s ‘Ontstaan en opbouw’, ‘Vrijwilligers’, ‘Communicatie’ en ‘Toekomst’.

> Lees meer

Eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ overhandigd

Op 2 juni jl. werd de eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ uitgereikt aan John van der Zwaan (74) uit Middelburg. John doet als mantelzorger samen met zijn vrouw Willie (72), die licht dementerend is, regelmatig boodschappen en wordt dan in winkels staande gehouden omdat samen winkelen in tijden van corona niet is toegestaan.

> Lees meer
Back To Top