skip to Main Content

Vrijwilligerswerk en mantelzorg: een toolkit

En dan ben je ineens mantelzorger…

Mantelzorger zijn voelt heel wat anders dan vrijwilligerswerk doen met je maatje. Als mantelzorger ben je emotioneel betrokken bij degene die je verzorgt. Dat maakt dat je mantelzorger wordt zonder er vooraf over na te denken of en hoe je het wilt. Het houdt je continue bezig, niet één keer per week of 14 dagen, maar soms elke dag. En dat soms jaren achtereen. Omdat degen die jij verzorgt iemand is van wie je houdt, is het is lastig om je grenzen te stellen. En voor je het weet worden hobby’s aan de kant geschoven en wordt het steeds lastiger om tijd voor jezelf vrij te kunnen maken. Wat nu? Wellicht kan de Toolkit Mantelzorg uitkomst bieden.

Toolkit mantelzorg
Deze Toolkit bevat aanbevelingen die je kunnen helpen om de mantelzorg vol te houden en ook om helder te krijgen waar je hulp kunt vragen en krijgen.

  1. Vertel dat je mantelzorger bent aan je coördinator bij Manteling. Je wordt geregistreerd als mantelzorger en kunt dan gebruik maken van het brede aanbod dat Manteling heeft voor haar mantelzorgers. Manteling heeft mantelzorgmakelaars in dienst die je kunnen helpen bij het vinden en aanvragen van goede professionele zorg. Vraag gerust een gesprek met één van hen aan. 
  2. Verzamel informatie over het ziektebeeld van degene die je verzorgt en de gevolgen die hieruit voortkomen. Manteling heeft diverse cursussen en praktische trainingen voor mantelzorgers die het je makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld de cursus ‘Omgaan met iemand met dementie’, de training ‘Tilvaardigheid’ of cursussen voor familie van mensen met NAH of psychische problemen.
  3. Deel de zorg met anderen. Doe dit al in een vroeg stadium, later wordt het steeds moeilijker om dit te doen met anderen. Wanneer je dat zelf erg lastig vindt, vraag dan bij Manteling een zogenaamd mantelzorg netwerkberaad aan, zodat jouw netwerk in een roulatiesysteem betrokken kan worden bij de zorg. Samen doen geeft voldoening en verbinding als iedereen zijn eigen specifieke kwaliteiten kan inzetten. En denk eraan dat je ook een vrijwilliger bij Manteling kunt aanvragen. Je weet zelf hoe leuk een maatje kan zijn.
  4. Blijf tijd voor jezelf inplannen om te ontspannen. Wordt het vrijwilligerswerk je even teveel? Meld dit bij je coördinator, zodat je tijdelijk in de wacht gezet kunt worden. Of breng de frequentie van bezoekjes wat naar beneden.
  5. Je bent niet alleen. Ontmoet andere mantelzorgers bijvoorbeeld in ‘de Huijskamer’ of al wandelend met de wandelgroep van Manteling en doe je voordeel met hun tips. Of ga eens mee met de ‘Zorgeloze Dagen’. Of bel gewoon met Manteling als je er over wilt praten. Je staat er niet alleen voor als mantelzorger!
Hoe gaat het met jou? En wat vind je van ons?
Laat ons weten wat je van de ondersteuning door Manteling vindt.
Lees verder
Bakworkshop een groot succes
mantelzorgers 'aan de bak'
Lees verder
Een goede en veilige (vrijwillige) werkplek of mantelzorgsituatie in coronatijd
Bericht van vertrouwenspersoon Ine de Laat
Lees verder
Jaarverslag 2020 van Manteling nu online!
Lees over al onze activiteiten in het jaarverslag van Manteling 2020
Lees verder

Lees ook...

Hoe gaat het met jou? En wat vind je van ons?

Laat ons weten wat je van de ondersteuning door Manteling vindt.

Vervangende mantelzorg

Mogelijkheden voor vervangende mantelzorg.

Bakworkshop een groot succes

mantelzorgers ‘aan de bak’

Bekijk hier meer nieuwsberichten

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top