skip to Main Content
Direct aanmelden als vrijwilliger!
volg ons op:                        

Vrijwilligerswerk en mantelzorg: een toolkit

En dan ben je ineens mantelzorger…

Mantelzorger zijn voelt heel wat anders dan vrijwilligerswerk doen met je maatje. Als mantelzorger ben je emotioneel betrokken bij degene die je verzorgt. Dat maakt dat je mantelzorger wordt zonder er vooraf over na te denken of en hoe je het wilt. Het houdt je continue bezig, niet één keer per week of 14 dagen, maar soms elke dag. En dat soms jaren achtereen. Omdat degen die jij verzorgt iemand is van wie je houdt, is het is lastig om je grenzen te stellen. En voor je het weet worden hobby’s aan de kant geschoven en wordt het steeds lastiger om tijd voor jezelf vrij te kunnen maken. Wat nu? Wellicht kan de Toolkit Mantelzorg uitkomst bieden.

Toolkit mantelzorg
Deze Toolkit bevat aanbevelingen die je kunnen helpen om de mantelzorg vol te houden en ook om helder te krijgen waar je hulp kunt vragen en krijgen.

  1. Vertel dat je mantelzorger bent aan je coördinator bij Manteling. Je wordt geregistreerd als mantelzorger en kunt dan gebruik maken van het brede aanbod dat Manteling heeft voor haar mantelzorgers. Manteling heeft mantelzorgmakelaars in dienst die je kunnen helpen bij het vinden en aanvragen van goede professionele zorg. Vraag gerust een gesprek met één van hen aan. 
  2. Verzamel informatie over het ziektebeeld van degene die je verzorgt en de gevolgen die hieruit voortkomen. Manteling heeft diverse cursussen en praktische trainingen voor mantelzorgers die het je makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld de cursus ‘Omgaan met iemand met dementie’, de training ‘Tilvaardigheid’ of cursussen voor familie van mensen met NAH of psychische problemen.
  3. Deel de zorg met anderen. Doe dit al in een vroeg stadium, later wordt het steeds moeilijker om dit te doen met anderen. Wanneer je dat zelf erg lastig vindt, vraag dan bij Manteling een zogenaamd mantelzorg netwerkberaad aan, zodat jouw netwerk in een roulatiesysteem betrokken kan worden bij de zorg. Samen doen geeft voldoening en verbinding als iedereen zijn eigen specifieke kwaliteiten kan inzetten. En denk eraan dat je ook een vrijwilliger bij Manteling kunt aanvragen. Je weet zelf hoe leuk een maatje kan zijn.
  4. Blijf tijd voor jezelf inplannen om te ontspannen. Wordt het vrijwilligerswerk je even teveel? Meld dit bij je coördinator, zodat je tijdelijk in de wacht gezet kunt worden. Of breng de frequentie van bezoekjes wat naar beneden.
  5. Je bent niet alleen. Ontmoet andere mantelzorgers bijvoorbeeld in ‘de Huijskamer’ of al wandelend met de wandelgroep van Manteling en doe je voordeel met hun tips. Of ga eens mee met de ‘Zorgeloze Dagen’. Of bel gewoon met Manteling als je er over wilt praten. Je staat er niet alleen voor als mantelzorger!

Griepprik voor mantelzorgers

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

Manteling heeft corona protocol

Nu de corona maatregelen worden versoepeld, starten bij Manteling de maatjescontacten weer voorzichtig op.
Dat doen we op een veilige manier en we volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM. Hoe dat veilig kan, hebben we beschreven in een corona protocol.

> Lees meer

2020 een jaar om te vieren, deel 3

In september 2020 bestaat Manteling 25 jaar. Met krantenkoppen, foto’s en anekdotes belichten we de geschiedenis van Manteling aan de hand van de thema’s ‘Ontstaan en opbouw’, ‘Vrijwilligers’, ‘Communicatie’ en ‘Toekomst’.

> Lees meer

Eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ overhandigd

Op 2 juni jl. werd de eerste button ‘Ik ben mantelzorger’ uitgereikt aan John van der Zwaan (74) uit Middelburg. John doet als mantelzorger samen met zijn vrouw Willie (72), die licht dementerend is, regelmatig boodschappen en wordt dan in winkels staande gehouden omdat samen winkelen in tijden van corona niet is toegestaan.

> Lees meer
Back To Top