skip to Main Content

Week van de Jonge Mantelzorger 2022

Om meer aandacht te krijgen voor  jonge mantelzorgers wordt jaarlijks de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ georganiseerd.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, die jaarlijks in het begin van juni wordt georganiseerd, staan jonge mantelzorgers centraal. Na het succes van vorige jaren is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema ‘Niet te missen!’ wordt ook dit jaar een week lang extra aandacht gevraagd voor de (h)erkenning van alle jonge mantelzorgers in Nederland.

Niet te missen
De Week van de Jonge Mantelzorger is opgezet om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms een gemis aan zorg en aandacht. 
Zij zijn niet te missen! De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat extra zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten. 

24 uur 7 dagen per week
Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, naar school gaat, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Mantelzorger ben je 24/7. Zorgtaken, zorgen maken en zorg missen is dagelijkse realiteit voor een kwart van de jongeren! 
Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen soms vertalen bij de dokter. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan hun leeftijdsgenoten en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Walcheren
Manteling besteedt namens de drie Walcherse gemeenten aandacht aan jonge mantelzorgers. 
En in de Week van de Jonge Mantelzorger besteden we via kranten, social media, posters, persberichten en kaarten extra veel aandacht aan jonge mantelzorgers omdat zij NIET TE MISSEN zijn.
En op 11 juni organiseert Manteling speciaal voor jonge mantelzorgers een freerunning activiteit in Sporthal Couburg in Koudekerke. 

Ken jij jonge mantelzorgers? En wil jij ook meedoen om hen een hart onder de riem te steken? Dat kan het hele jaar door. Door een oogje in het zeil te houden, door mantelzorg met de jongere(n) bespreekbaar te maken of ze te verwijzen naar (de website van) Manteling.
Zo heeft 
Manteling maatjes voor jonge mantelzorgers, die met hen op kunnen trekken en een luisterend oor kunnen bieden. Geregeld worden de jonge mantelzorgers ook door Manteling gebeld of er wordt iets voor ze georganiseerd. Ook kan Manteling meedenken met de mantelzorgsituatie situatie, adviseren en informeren over mogelijkheden die er zijn om de situatie te verlichten.

Ook in 2022 willen we aandacht vestigen op en geven aan jonge mantelzorgers; zij zijn niet te missen!

Lees hier enkele ervaringsverhalen van jonge mantelzorgers.

Op de hoogte blijven?

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top