skip to Main Content

Week van de Jonge Mantelzorger

Om meer aandacht te krijgen voor  jonge mantelzorgers wordt jaarlijks de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ georganiseerd.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, die jaarlijks in het begin van juni wordt georganiseerd, staan jonge mantelzorgers centraal. Na het succes van vorige jaren is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema ‘Deel je zorgen! ‘wordt dit jaar de jonge mantelzorger aangespoord om over hun zorgen te praten of gebruik te maken van hulp.

Onzichtbaar
De Week van de Jonge Mantelzorger is opgezet om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms een gemis aan zorg en aandacht. De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten.
Op 1 juni 2020 start de week van de jonge mantelzorger en de campagne ‘Deel je zorg’. Met deze campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jonge mantelzorgers aanmoedigen over hun zorg te praten of gebruik te maken van hulp.

24 uur 7 dagen per week
Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, naar school gaat, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Mantelzorger ben je 24/7.
Via websites en sociale mediakanalen wordt er door diverse organisaties dit jaar aandacht gegeven aan het thema ‘Deel je zorgen!’. Op donderdag 28 mei ging Minister Hugo de Jonge in gesprek met jonge mantelzorgers. Bekijk hier de samenvatting van het gesprek met Marjet, Vianna, Justin en Renske.

Vier jonge mantelzorgers (Marjet, Vianna, Justin en Renske) gingen onder leiding van Eric Corton in gesprek met minister Hugo de Jonge. Het gesprek ging over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.
3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal gevraagd als influencers voor de campagne. Zij roepen in de Week van de Jonge Mantelzorger hun luisteraars en volgers op via social media: ‘Deel je zorg’ en ga in gesprek, telefonisch of via whatsapp met de mantelzorglijn van MantelzorgNL.

Walcheren
Manteling besteedt namens de drie Walcherse gemeenten aandacht aan jonge mantelzorgers. Zo werd in 2019 een ontspannende activiteit georganiseerd op het ZEP terrein in Middelburg. Deze activiteit is door 25 jongeren bezocht. Ook werden alle (jonge) mantelzorgers en belangstellenden uitgenodigd om bij Manteling langs te komen in het ZB|Planbureau en Bibliotheek in Middelburg waar onder meer de campagnefilm ‘Bouw geen muur om je heen’ getoond. Om bewustwording te vergroten bij professionals werd in deze week ook een presentatie gegeven aan de jeugdverpleegkundige en jeugdartsen van GGD Walcheren. Door de corona-maatregelen is in 2020 heeft Manteling een activiteit voor en over jonge mantelzorgers nog niet kunnen organiseren. We hopen deze in het najaar wel te kunnen plannen.
Wel hebben we via kranten, social media en kaarten jonge mantelzorgers een hart onder de riem gestoken en delen we tips voor het ‘mantelzorgen’ in tijden van corona.

Deel je zorgen
Goed zorgen voor een ander is iets moois. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Dit doe je door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Kijk op mantelzorg.nl/jongzorgen.nl of bel ons via 0118-553530 voor direct contact.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top