Direct aanmelden als vrijwilliger!    volg ons op:                      
Verloop
Verloop

Week van de Jonge Mantelzorger

Om meer aandacht te krijgen voor  jonge mantelzorgers wordt jaarlijks de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ georganiseerd.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, die jaarlijks in het begin van juni wordt georganiseerd, staan jonge mantelzorgers centraal. Na het succes van vorige jaren is de Week van de Jonge Mantelzorger uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Met het thema ‘24/7 zorgen’ vraagt Vanzelfsprekend!?, platform voor Jonge Mantelzorgers, samen met 21 gemeentes aandacht voor een vaak ongeziene groep jongeren.

Onzichtbaar
De Week van de Jonge Mantelzorger is opgezet om het gesprek aan te gaan over en met jonge mantelzorgers. Zij dragen dag en nacht de last van zorg voor een gezinslid. Elk gezin, elke zorgbehoevende en elke mantelzorger is anders. Maar wat jonge mantelzorgers met elkaar gemeen hebben, zijn hun zorgtaken, hun kopzorgen en soms een gemis aan zorg en aandacht. De Week van de Jonge Mantelzorger maakt dat zichtbaar door de jonge mantelzorgers en hun belevingen in de schijnwerpers te zetten.

24 uur 7 dagen per week
Mantelzorger ben je altijd, niet alleen als je boodschappen doet, naar school gaat, een zusje kalmeert of je ouders medicijnen toedient. Mantelzorger ben je 24/7.
Via commercials, posters, ansichtkaarten, een gezamenlijke website, Facebook-pagina en andere social mediakanalen is er in 2019 aandacht gegeven aan het thema ‘24/7 zorgen’. Elke gemeente vult de Week van de Jonge Mantelzorger verder zelf in met uiteenlopende activiteiten.

Walcheren
Manteling besteedt namens de drie Walcherse gemeenten aandacht aan jonge mantelzorgers. Zo werd op 25 mei 2019 een ontspannende activiteit georganiseerd op het ZEP terrein in Middelburg. Deze activiteit is door 25 jongeren bezocht. Ook was Manteling aanwezig in de ZB|Planbureau en Bibliotheek in Middelburg. Alle (jonge) mantelzorgers en belangstellenden werden van harte uitgenodigd om langs te komen. Onder meer werd de campagnefilm ‘Bouw geen muur om je heen’ getoond.
Om bewustwording te vergroten bij professionals werd in deze week ook een presentatie gegeven aan de jeugdverpleegkundige en jeugdartsen van GGD Walcheren.

Deelnemers
Aan de Week van de Jonge Mantelzorger namen in 2019 de volgende gemeentes deel: Alblasserdam, Best, Boxtel, Brabantse Wal, Breda, Den Bosch, Dongen, Geertruidenberg, Geldrop, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Meierijstad, Middelburg, Nuenen, Son en Breugel, Tilburg, Veere, Vlissingen en Waalwijk. Meer informatie is te vinden op www.weekvandejongemantelzorger.nl.