Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Workshop Oorlogstrauma voor VPTZ vrijwilligers

maart 20, 13:00 - 16:00

Verloop Nieuw
Verloop-nieuw

Workshop Oorlogstrauma voor VPTZ vrijwilligers

Datum: woensdag 20 maart
Tijd: 13.00 uur - 16.00 uur
Locatie: Porthos, zaal Athos (Sint Sebastiaanstraat 12, Middelburg)

Workshop ‘Sterven met de oorlog’ voor vrijwilligers VPTZ: omgaan met oorlogs- en geweldsgetroffenen (en andere traumatische gebeurtenissen) in hun laatste levensfase

In de palliatieve terminale zorg krijgen vrijwilligers te maken met mensen met een traumatisch en (deels) onverwerkt oorlogsverleden. Vaak is dit verborgen problematiek die moeilijk te herkennen is, omdat het verband met vroegere trauma’s niet altijd duidelijk is.

Oorlogservaringen grijpen diep in een leven in. Ook andere schokkende gebeurtenissen zoals bv. incest, huiselijk geweld, kunnen diep ingrijpen in iemands leven.  Sommige mensen hebben een leven lang last van traumatische ervaringen. Anderen slagen erin om de herinneringen van ingrijpende gebeurtenissen goed ‘weg te stoppen’. Met het stijgen der jaren neemt de energie af die nodig is voor dit ‘wegstoppen’. Het naderende levenseinde betekent voor mensen die trauma’s hebben ondergaan soms (onbewust) dat ze toch nog ingehaald worden door de dood. Loslaten van het leven kan daarmee een moeilijk, pijnlijk en langdurig proces worden. De existentiële angst voor de naderende dood raakt  aan de angst ten tijde van de traumatische gebeurtenis(sen). Angst om overgeleverd te zijn  aan de omgeving en aan de ongewisse dingen die komen, doet oude onmachtgevoelens herleven. Ook cognitieve achteruitgang en bewustzijnsvermindering dragen bij aan herbelevingen van traumatische ervaringen uit het verleden.

In deze workshop leer je welke invloed oorlogs- en geweldservaringen kunnen hebben op de laatste levensfase en het stervensproces. Centrale vragen daarbij zijn: hoe herken ik oorlogs- en geweldsproblematiek en hoe kan ik daar adequaat mee omgaan in de zorgverlening? Ook is er veel aandacht voor de partner, de kinderen en gezinsdynamiek. Een belangrijk onderdeel is de zelfzorg voor de vrijwilliger.

Praktische informatie

Deze workshop is bedoeld voor de vrijwilligers VPTZ (thuis en in de hospices) van Manteling.

Gegevens

Datum:
maart 20
Tijd:
13:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Porthos
Sint Sebastiaanstraat 12
Middelburg,
+ Google Maps