skip to Main Content

Jonge mantelzorgers 2020

|||| ME-WE PROJECT
Manteling heeft meegewerkt aan het Europese ME-WE (Mentaal-Welzijn) project dat is gestart om te onderzoeken hoe de veerkracht van jonge mantelzorgers kan worden versterkt. Binnen het project is een training ontwikkeld voor jonge mantelzorgers. Het is een cognitieve training van zeven sessies om acceptatie, positieve groei en mindfulness bij jonge mantelzorgers te bevorderen. De training, die werd aangeboden op scholen en bij mantelzorgsteunpunten, is onderzocht op effectiviteit. Manteling stagiaire Nora Haddadi heeft trainingen voor studenten gevolgd en vervolgens samen met docenten van de middelbare school CSW van de Perre in Middelburg de training aan drie jonge mantelzorgers gegeven. Het onderzoek naar de effectiviteit van de training loopt nog.
Op 6 oktober 2020 kwam een groep Walcherse professionals online bijeen om op het gebied van ondersteuning voor jonge mantelzorgers inzichten te delen en verbindingen te leggen tussen verschillende sectoren zoals school, welzijn, gemeente en gezondheidszorg. De bijeenkomst werd gefaciliteerd door Manteling, Vilans en het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau). Vilans en het SCP zijn betrokken vanuit het Europese ME-WE Project. Hoewel niet iedereen aanwezig kon zijn tijdens deze netwerkbijeenkomst, zijn er goede contacten gelegd. Hieruit voortvloeiend is Manteling uitgenodigd om in de Week van de Jonge Mantelzorger (jaarlijks in juni) een presentatie te geven aan de Commissie van Advisering en Toelating (CAT) van het samenwerkingsverband PVOW (Passend Voortgezet Onderwijs op Walcheren).
Het blijft belangrijk om contact te zoeken met de professionals die jonge mantelzorgers tegenkomen, zoals met jongerenwerkers, maatschappelijk werkers, jeugdartsen en verpleegkundigen van de GGD. Het is ons voornemen om dit onderwerp jaarlijks op de agenda te zetten om de jonge mantelzorgers in beeld te blijven houden.

|||| CAMPAGNE ‘BOUW GEEN MUUR OM JE HEEN!’
De campagne die in oktober 2018 werd gestart met het doel om meer bewustwording over en voor jonge mantelzorgers te bewerkstelligen, is in 2020 afgerond. In twee jaar is veel bereikt. Zo won Manteling met dit initiatief de landelijke Alice van Laar prijs, kwamen er netwerkbijeenkomsten met professionals en was er een goede opkomst bij activiteiten voor jonge mantelzorgers. Met de gewonnen Alice van Laar prijs hebben we in november een fotoshoot georganiseerd voor zes jonge mantelzorgers die samen met hun broer/zus, ouder(s) en/of huisdier op een mooie plek in Vlissingen op de foto werden gezet. Zij ontvingen de gemaakte foto’s digitaal en één afdruk cadeau. Onder de deelnemers was een aantal jonge mantelzorgers dat via het maatjesproject MVJ! met Manteling in contact kwam.
De campagne ‘Bouw geen muur om je heen!’ is afgerond maar we blijven aandacht houden voor deze doelgroep. Zij blijven onderwerp van gesprek met andere professionals, maar ook met (student) vrijwilligers en mantelzorgers.
Tijdens de eerste lockdown hebben we de jonge mantelzorgers die bij Manteling bekend zijn, opgebeld om te vragen hoe het met ze ging. En rond de ‘Dag van de Mantelzorg’ hebben we jongeren verrast met een bioscoopbon.

Geïnteresseerd in meer? Mooi!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dat je heel veel voldoening kan geven? Ga dan naar ons vacatureoverzicht en meld je aan. We nemen dan snel contact met je op.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn

Manteling
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 15.00 uur via 0118-553530.

Manteling werkt mantelzorgvriendelijk
Manteling heeft sinds begin 2018 de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Deze erkenning houdt in dat we niet alleen oog en aandacht hebben voor het thema mantelzorg, maar dat we ook onze medewerkers en vrijwilligers helpen in het zoeken naar ondersteuning en oplossingen zodat ze (vrijwilligers)werk en mantelzorg kunnen blijven combineren.

Back To Top